İŞTE ATATÜRK

İŞTE ATATÜRK
Allah Kuran’da: “Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.” (17/İSRA/36) buyurmuştur. Atatürk de: “Türk Kuran'ın arkasında koşuyor; fakat onun ne dediğini anlamıyor, içinde neler var bilmiyor ve bilmeden tapınıyor. Benim maksadım; arkasında koştuğu kitapta neler olduğunu Türk anlasın” (Osman Ergin, Türk Maarif Tarihi 1-5, 1977 /A. Gürtaş, s. 41) demektedir.- "İŞTE ATATÜRK" PORTALINA GİRMEK İSTEDİĞİNİZDE YUKARIDAKİ RESMİ TIKLAYINIZ.

GÜZEL AHLAK


İNANÇ, İBADET VE TAKVA


KUR’AN’A GÖRE GÜZEL AHLAK ÇERÇEVESİNDE İYİLİK VE DOĞRULUK



http://kemaladal.blogspot.com.tr/2016/02/kurana-gore-guzel-ahlak-cercevesinde_21.html


*****

KUR’AN’A GÖRE GÜZEL AHLAK ÇERÇEVESİNDE “İYİLERLE DOST OLMAK"


http://kemaladal.blogspot.com.tr/2016/02/kurana-gore-guzel-ahlak-cercevesinde_22.html

*****

İYİLİKTE YARDIMLAŞMAK VE KÖTÜLÜĞE KARŞI KOYMAK ile İYİLİĞİ EMRETMEK VE KÖTÜLÜĞÜ ENGELLEMEK


http://kemaladal.blogspot.com.tr/2016/02/iyilikte-yardimlasmak-ve-kotuluge-karsi.html

*****

*****


*****




http://kemaladal.blogspot.com.tr/2016/02/kurana-gore-guzel-ahlak-cercevesinde_29.html


*****

5 Nisan 2016 Salı


KUR’AN’IN IŞIĞINDA GÜZEL AHLAK ÇERÇEVESİNDE MİSAFİR AĞIRLAMAK VE MİSAFİRLİK


Ku’ran tüm Kâinatın ve içinde var olan tüm mevcudatın, “Dünya ve Ahiret âlemlerinde” durumlarına işaret ederek, ilişkilerinin düzenlenmesinde yol gösteren ilahi kitaptır.

Kur’anın ölülere değil dirilere geldiğini, ölülere değil, dirilere hitap ettiğini gösterenayetleri, düşünen müminlere,  hem “misafir ağırlamak” ve hem de “misafirliğe gitmek” konularında da ışık tutar, yol yordam gösterir.


MİSAFİR AĞIRLAMAK:

 Misafirliği, Yüce Allah'ın rızasını kazanmak ve güzel ahlak sergilemek için bir vesile olarak algılayan insanlar, Misafir ağırlamayı da maddi ve manevi bir külfet olarak algılamazlar.

 Toplumsal bir gelenek ya da sosyal bir zorunluluk olmanın ötesinde, Kuran ahlakını benimsemiş bir mümin için misafir ağırlamak, değerli bir ibadet ve güzel ahlakın ortaya konulabileceği bir vesiledir.

 Bu nedenle müminler, haberli misafiri de tanrı misafirini de severler ve güzellikle karşılarlar.

Kur’an ahlakının nasıl yaşanması gerektiğini, Kur’an’ daki peygamberlerimizin kıssalarından öğrenebiliriz. 

Bu bağlamda, konumuzla ilgili olarak, hayatı müminlere güzel bir örnek olan Hz. İbrahim'in yaşadığı olay,  51 / Zâriyat / 24-27. ayetlerde şöyle haber verilmektedir:

 Geldi mi sana İbrahim'in ikram edilen konuklarının haberi? Hani, İbrahim'in yanına girmişlerdi de 'Selam!' demişlerdi. İbrahim: 'Selam! Tanınmayan bir topluluk bu.' demişti. Hemen ailesinin yanına gitti; semiz bir dana getirdi. Danayı misafirlerin önüne sürdü. 'Yemez misiniz?' dedi.” 51 / 24-27

Bu ayetlerin ışığında:

TIKLAYINIZ
http://kemaladal.blogspot.com.tr/2016/04/kuranin-isiginda-guzel-ahlak.html


*****

9 Mayıs 2016 Pazartesi


KUR’AN’A GÖRE GÜZEL AHLAK ÇERÇEVESİNDE HOŞGÖRÜ VE BAĞIŞLAMA


 

  
Vikipedi, Özgür Ansiklopedi de hoşgörü:

“Müsamaha, tahammül, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma; başkalarını  eylem  ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. İzin verme, aldırmama, iyi karşılama anlamlarına da gelir.

Sosyal ilişkilerde bir tarafın, bazen farkında olmadan, kasıtlı olmayarak, bazen de kasıtla diğer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratması durumunda, diğer tarafın bunu görmezden gelerek veya cevabından vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir.” 

Diye tanımlanıp, açıklanmaktadır.

 Bütün evrensel “değer yargıları” kişilerin algılama ve yorumlamalarına göre, kişilerce değerlendirildiği haliyle, sözlerine ve eylemlerine yansır. 

“Hoşgörü” de öyle…

 Bu sebeple   güzel düşünen kişilerin de:

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ:

*****


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder